Czym skutkuje niedobór witaminy b5?
Kwasy tłuszczowe, węglowodany czy białka – to podstawowe składniki, które muszą znaleźć się w codziennej diecie tak osób dorosłych jak i dzieci. Równie istotne sa związki mineralne oraz witaminy. Gdy któregoś z tych czynników zabraknie, to zaczynają pojawiać się problemy ze zdrowiem. Odpowiednio zrównoważona dieta, to szansa na to, że organizm będzie pracował bez zakłóceń.
Witamina b5 – niezbędny czynnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Witamina b5, inaczej nazywana kwasem pantotenowym to jedna z najbardziej rozpowszechnionych witamin w pożywieniu. Znaleźć ją można zarówno w mięsie, na przykład w kurczaku czy wątróbce, w tłustych rybach, a także w licznych produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w bananach, otrębach, brązowym ryżu czy brokułach. Witamina b5 bierze udział w procesach przemiany makroelementów, dlatego też warto zadbać o to, aby każdego dnia dostarczać organizmowi jej odpowiednią dawkę.
Czym grozi niedobór witaminy b5?
Sytuacje takie jak witamina b5 niedobór zdarzają się obecnie niezwykle rzadko. Szczególnie na taką sytuację narażone są osoby, które spożywają wyłącznie produkty wysoko przetworzone, zapominając o warzywach, owocach czy pełnowartościowych produktach pochodzenia zwierzęcego. Jakie są objawy niedoboru witaminy b5 w organizmie człowieka? Początkowo mogą wystąpić bóle i zawroty głowy, obniżony apetyt czy zwiększona podatność na różnego rodzaju infekcje. Z czasem, niedobór witaminy b5 może przynieść o wiele gorsze skutki, dlatego warto dbać o rozbudowaną dietę.
Najnowsze komentarze