Naleśniki które zawsze wychodzą
Przepis na naleśniki, które wyjdą każdemu
Naleśniki to proste danie, które można przygotować na masę różnych sposobów. Mimo tego są ludzie, którym niestety nie udaję się zrobić dobrych cieniutkich placków. Ten prosty przepis na naleśniki sprawi, że nawet osoba, która nie miała do nic do czynienia z gotowaniem, będzie w stanie je zrobić. Kilka składników, trochę czasu, a każdemu zasmakują tak przygotowane placki.
Potrzebne składniki
– 1 szklanka mąki pszennej
– 3/4 szklanki wody, najlepiej użyć gazowanej.
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
Jak widać, nie ma tych składników bardzo dużo, a cała filozofia polega na ich połączeniu. Ale krok po kroku. Najpierw należy przesiać mąką. Nie jest to konieczne, ale wpływa na końcowy efekt. Następnie do mąki dodajemy mleko oraz wodę, po czym mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy od razu dodamy wodę oraz mleko łatwiej będzie nam dokładnie wymieszać mąkę. Jeśli robimy to ręcznie oczywiście. Następnie dodajemy resztę składników. Jajka, sól oraz masło lub olej, zależy, co wolimy dodać. Tłuszcz dodany do masy sprawi, że nie będzie konieczności natłuszczania patelni przed każdym kolejnym plackiem. Wpłynie to również na delikatność naleśników. Gdy całość ma już jednolitą konsystencję, można rozgrzać patelnie. Proponuję przed pierwszym naleśnikiem delikatnie ją natłuścić. Nie jest to jednak konieczne. Dla ułatwienia polecam patelnie z cienkim dnem. Będzie się na niej łatwiej smażyło. Odpowiednio duże porcje ciasta rozlewamy na patelni, zaczynając od jej środka i rozlewając stopniowo w stronę krawędzi. Będzie nam wtedy łatwiej uzyskać odpowiedni kształt oraz grubość. Pamiętajmy, że naleśniki muszą być odpowiednio cienkie. Czynności te powtarzamy, aż do zużycia całej masy.
Do naleśników podać ulubione dodatki, w zależności czy chcecie je na słodko, czy też słono. Owoce, kremy, a również różnego rodzaju mieszanki mięsa z warzywami to tylko niektóre ze sposobów na farsz do naleśników. Smaczne i gotowe do podania.
Smacznego!
Najnowsze komentarze