Substancje „E” w przemyśle spożywczym
W wielu produktach spożywczych znajdujących się na półkach sklepowych można wyodrębnić substancje e w żywności. Ma się wówczas do czynienia ze związkami chemicznymi, które zmieniają właściwości i cechy danych artykułów spożywczych. Wśród nich można wyodrębnić barwniki, które nadają kolorytu produktom, jednocześnie przyciągając dzięki temu uwagę konsumenta. Niezwykle ważne w przemyśle spożywczym są także substancje konserwujące, które powodują, iż produkt nadaje się do spożycia dłużej.
Dzieje się tak dlatego, iż konserwanty hamują rozwój drobnoustrojów. Do konserwacji żywności przyczyniają się również przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, gdyż zapobiegają one utlenianiu się składników i rozwojowi bakterii, wirusów oraz grzybów. Za utrzymanie jednolitej struktury emulsji odpowiadają emulgatory, natomiast za zwiększenie objętości danego produktu – substancje zagęszczające. Pozostałe dodatki określa się jako „środki pomocnicze”. W ich skład wchodzą substancje spulchniające, nabłyszczające, stabilizujące, a także wzmacniacze smaku, których zadaniem jest (jak sama nazwa wskazuje) wzmocnienie smaku danego produktu.
Najnowsze komentarze